Чому комарі кусають деяких людей частіше за інших: уся справа в особливому “запаху”

Усі ми з приходом теплої погоди помічали, що деяких людей комарі "люблять" більше. Ученим вдалось нарешті з'ясувати у чому ж причина такої вибіркової поведінки комах. Виявляється, що вся справа у кількості рівня жирних кислот на шкірі людини.
Про це повідомили дослідники з Університету Рокфеллера.
Як комарі обирають своїх жертв
Науковці зазначають, до комарі можуть вистежувати своїх потенційних жертв за допомогою сенсорних сигналів: тепла тіла, рівня СО2 та запаху.
Людей, які брали участь в експерименті, змусили носити спеціальні рукава з нейлону, які могли допомогти вловити запах шкіри. Далі ці рукава поміщали в трубу. Туди ж потім додавали комарів Aedes Aegypti. Варто зазначити, що цей вид активно переносить хворобу Зіка та лихоманку денге. Таким чином було визначено, що 64 людини були більш привабливими для комах.
Після того, як науковці зібрали зразки шкіри та дослідили її біологічні властивості, виявилось, що шкіра цих осіб мала на 50 позначок молекулярних з'єднань більше (карбоновых кислот) ніж у інших людей, які брали участь у експерименті.

Існує дуже, дуже сильний зв'язок між наявністю великої кількості цих жирних кислот на шкірі та тим, що вона притягує комарів, – зазначив автор дослідження Леслі Восшалл.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment